Eläinlajeja tunnettiin vuonna 2022 noin 2,16 miljoonaa. Lajeista noin 1,05 miljoonaa on hyönteisiä, yli 85 000 nilviäisiä ja noin 65 000 selkärankaisia. Maapallolla on arvioitu olevan jopa 7,77 miljoonaa eläinlajia, joista suurin osa on siis vielä löytämättä. Se ei sinänsä olekaan mikään ihme, kun mietitään, miten paljon maailmassa on alueita, joissa olosuhteet ovat niin haastavat, ettei kukaan ole vielä astunut jalallaan niille. Osa alueista on jopa ihmiselle haitallisia tai äärettömän vaikeasti saavutettavia. Jos vain pystyisimme tutkimaan huolellisesti syvimpiä valtameriä, kuivimpia aavikoita ja korkeimpia vuorenhuippuja, niin kuka tietää, mitä muita ihmeellisiä otuksia voisimme lisätä tähän erikoisten eläinten luetteloon.
Tuntemistamme lajeista monilla on ihmeellisiä ja omituisiakin kykyjä, ja ne näyttävät hyvin erikoisilta. Eläinlajien joukosta löytyy muun muassa nisäkkäitä, jotka voivat lentää, ja lintuja, jotka eivät siihen kykene. Maapallolla on pienen siemenen kokoisia matelijoita ja hevosen kokoisia lintuja, käveleviä kaloja, aivottomia hyytelöeläimiä, kannibaaleja ja naamioinnin asiantuntijoita.
Eläimiä on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, ja monilla niistä on todella outoja ominaisuuksia. Kuka osaisi edes kuvitella kalaa, jolla on oma onkivapa mukana koko ajan, myrkyllistä nisäkästä, joka munii, tai värikästä koralliriutan asukasta, joka hoitaa omaa, erittäin menestyvää siivouspalveluaan?
Tässä kirjassa esitellään kymmenen tällaista outoa olentoa. Joukkoon mahtuu muutamia, jotka tunnemme niin hyvin, että ne saattavat ensi silmäyksellä tuntua hyvin arkipäiväisiltä, mutta niihinkin kätkeytyy erikoisia ominaisuuksia tai taitoja.
Kirjan ensimmäisessä osassa esitellään seuraavat ihmeelliset eläimet:
Isomuurahaiskarhu
Kummituseläin
Kypäräkasuaari
Mandrilli
Nenäapina
Raitalehvähevonen
Riikinkukko
Sulttaanisarvinokka
Tanrekit