- Tutkitaan luontoa
- Rakennetaan, muovataan ja askarrellaan
- Kokataan ja leivotaan
- Kuunnellaan satuja ja tarinoita
- Pelataan ja leikitään
- Tutkitaan ja pohditaan.
Kesä on luonnossa voimakkaan kasvun, vihreyden ja valon aikaa. Päivät ovat pitkät, pohjoisessa on yötön yö. Kesä on parasta aikaa lähteä lapsen kanssa havainnoimaan ja tutkimaan luonnon ilmiöitä, kasveja ja eläimiä. Nautitaan kesästä kaikilla aisteilla, katsellaan, haistelleen, maistellaan ja tunnustellaan. Miltä kesä maistuu? Miltä se tuoksuu? Mitkä ovat pahoja hajuja?
Liikutaan niityillä, metsissä, rannoilla ja vesillä. Kasvatetaan itse, vaikka vain yksi mansikantaimi ruukussa, jotta voidaan seurata kasvin kukintaa ja marjan valmistumista. Tehdään hiekkalinnoja ja leikitään vesileikkejä. Miltä kesä maistuu? Miltä se tuoksuu? Tutkitaan sammalia, jäkäliä ja kääpiä.
Voidaan valmistaa perhosbaari, jonka asiakkaita seurataan ja kuvataan kännykkäkameralla. Tutustutaan perhosen muodonmuutokseen. Tutkitaan pieniä hyönteisiä ja katsotaan, miten linnut kasvattavat poikasiaan. Seurataan muurahaisten puuhia ja kukissa pörrääviä mehiläisiä. Istutaan rannalla hiljaa katsellen, mitä linnut, veden pinnassa liikkuvat hyönteiset ja ilmassa lentävät sudenkorennot puuhaavat ja miltä ne näyttävät. Kun on riittävän hiljaa, voi sudenkorennon saada istahtamaan käsivarrelleen.
Kesä on parasta aikaa valmistaa ruokaa tuoreista vihanneksista ja marjoista. On smootien, salaattien ja kasvisleipien aika. Luonnosta löytyy kesällä monipuolisia materiaaleja askarteluun. Kivien maalaaminen, taulujen tekeminen puukiekoista tai käpyjen muuttaminen mielikuvitusolennoiksi onnistuu, kun materiaaleissa on valinnan varaa. Voidaan tehdä ihan oma ”Ikebana” luonnon materiaaleista ja kukista.
Sateisina päivinä voidaan tehdä erilaisia otuksia parittomista sukista tai käsineistä. Myös helmistä syntyy mukavia koruja. Solmimalla nyörejä ja käyttämällä kulkusia tehdään nilkkarenkaita. Rytmisoittimiksi voidaan valmistaa esimerkiksi tamburiini paperilautasista ja marakassi muovipullosta ja herneistä. Paperipunontaa voidaan harjoitella ja käyttää erilaisten koristeiden tekoon. Napeista syntyy hauskoja koruja ja tauluja. Voidaan kokeilla huovutettujen helmien tekoa ja huovuttamista kiven päällä.
Tutkitaan kuraveden suodatusta, lammen pieniä eliöitä, varjon pituutta, varjokuvien tekemistä ja lehden yhteyttämistä. Tehdään punakaalikoe ja erilaisia tutkimuksia magneetilla. Leikitään peilileikkejä ja värjätään kukkia. Tehdään vesivärejä ja ihmetellään kiipeävää vettä.
Idealippaan jokaisessa vuodenaikakirjassa toistuvat samat otsikot, mutta uudet sisällöt